2009-02-08

Vi svarar vän av ordning

Hej musikbloggen!

Jag har en fråga:

När jag mäter i min atlas är Texarkana åtminstone 5 mil från Louisianas gräns. Men enligt länken här ovan är det inget problem eftersom de sjunger "just about an hour from texarkana" Men stämmer det verkligen?

Vänligen, vän av ordning.

Hej Amanda!

Sannerligen en fråga värd att bena ut!

Creedence sjunger ju inte hour utan "just about a mile from Texarkana". Eftersom det är ungefär 30 miles mellan Texarkana och Louisiana hade det kunnat vara ett problem, men bara om låten inte hade utspelat sig någon gång mellan 1805 och 1812 (vilket man kan tänka sig att den gör eftersom det inte figurerar några bilar eller andra moderniteter, bara bomullsfält och en vagga). När USA 1803 köpte Louisiana (döpt efter den franske kungen) sträckte sig området ända upp till Kanada. Det var alltså vid tiden före USA:s nya gränsdragningar möjligt att befinna sig i Louisiana och samtidigt vara "just about a mile from" det som idag är Texarkana:


Men Texarkana grundades inte förrän under senare delen av 1800-talet. Creedence sjunger med andra ord om en svunnen tid, men använder geografiska referenser som nutida lyssnare känner till. Alternativt refererar Louisiana i folkmun fortfarande till det stora omårde det en gång var. Vi vill ju ogärna tro att Lead Belly, som skrivit låten, helt enkelt inte gjort sin läxa.

Bästa hälsningar,
Musikbloggen

4 kommentarer:

Amanda sa...

Aha! Det skulle alltså kunna vara "down in louisiana just about a mile fom Saskatchewan"? Även fast jag gissar att det inte är så många bomullsfält på den breddgraden.

TACK, musikbloggen!

Lyxunge sa...

Fantastiskt bloggande! Bravo! Om alla bloggar var såhär finurliga, roliga, utforskande och välformulerande skulle världen vara en finurligare, roligare, utforskandandande och välfomulerande plats.

Emst sa...

Vilket fantastiskt beröm! Att det kommer från dig Lyxunge, gör ju det hela än mer smickrande. Vi ska hålla fanan högt och framförallt försöka skriva lite oftare...

Lyxunge sa...

Oftare var det ja!